Ons' Lieve Heer op Zolder
een echt grachten museum
in het hartje van Amsterdam
"De letters van Sinterklaas "
aankomst
Oude Zijdsvoorburgwal 40:
kassa! daar heb ik een museumkaart voor...
mocht alleen maar fotograferen
in het souterrain, gelukkig was daar o.a. werk te zien
van de grootmeester himself,
de peetvader van alle Banketbakkers
de Heer Holtkamp. ( patisserie Holtkamp )
ik mag Cees zeggen!
naar het souterrain dus:
de expositie ruimte:
de aanleiding:
eerst lezen!
Verkade Letters
door de geschiedenis heen:
he, he, eindelijk het meesterwerk
waarvoor ik gekomen was:
wel aandachtig lezen:
van Houten was ook present:
een kijkje in de letter-keuken:
interessant:
historische recepten:
kleurige vitrines:
MMMMMMMMMmmmmmmm...
de "V" van vreselijk lekker!
gilde vaandel
hier worden andere letters geproduceerd!
nou, het was een nostalgische
belevenis, kreeg trek in ouwerwetse
Van Houten hete melkchocalade!
Tot besluit de attente Heer Breederode
goeiendag zeggen...
via de gang....
naar buiten:
terug in de realiteit van de stad!
Een ander meesterwerk van de Heer Holtkamp in boekvorm:
Freud, J.: Koekje; € 29,90
In dit boek geeft de befaamde banketbakker J. Holtkamp de receptuur van 50 klassieke Nederlandse koekjes, van Alkmaarse tot Zwolse jongens en van Jan Hagel tot stroopwafels. Koekjes die onderdeel zijn van ons cultureel erfgoed, koekjes met een verhaal en koekjes als verzetsdaad. Bovenal koekjes als lekkernij, bij de koffie of thee of als zout koekje bij de borrel.
De innoverende chocolatier Kees Raat uit Amsterdam heeft de uitdaging aangenomen om 50 geheel nieuwe Nederlandse koekjes te bedenken. Hij is aan het experimenteren geslagen en geeft met zijn creaties een geheel nieuwe invulling van de koektrommel. Van Alkmaarse kaaskoppen tot zoethout-lollykoeken en van Amsterdamse kaantjes tot zeewierstengels. Koekjes als lolly’s, om te dippen, te besmeren en als hartige lekkernij.
zijn broer Koos , in Maassluis zit ook in het vak!
en wie kwam ik buiten tegen?
een van haar citaten:
"Vorige maand stond ik bij Holtkamp, de lekkerste banketbakker van ... nou ja, volgens mij van West-Europa, maar in elk geval van Amsterdam."
een fragment uit het AD:
Ze woont levensgevaarlijk dicht bij Holtkamp, de Koninklijk Goedgekeurde Banketbakker aan de Amsterdamse Vijzelgracht. Zie dan maar eens af te blijven van de citroen-merengue waar ze zo gek op is!
Hanneke Groenteman (66) ziet er huiselijk uit. Opent de deur van haar grachtenpandje in zwarte broek en ouderwets trainingsjack dat zomaar voor retro kan doorgaan. Op tafel in de knusse souterrainkeuken niet haar eigen Dikke Dame-boek, maar een ándere dikke: De Dikke van Dam, de eet-encyclopedie van culinair journalist Johannes van Dam. Tussen ons in een glazen pot met koffiesnoepjes: ,,Die zijn het gevaarlijkst.’’
en samen een heeeeeerlijk Holtkamp kaas kroketje gegeten!
Het werd, onverwachts een nog leukere dag!
BACK